Search

FACEBOOK

What is hemodialysis?

Hemodialysis is a type of dialysis in which blood passes through a filter outside your body, is cleansed, and then returned to your body. This is done either at the dialysis center or home.

 

 

آماده شدن برای درمان همودیالیز 

پیش از شروع همودیالیز معمولاً باید رگی خونی به نام فیستول شریانی‌وریدی (فیستول AV) در بازوی شما ایجاد شود. این رگ خونی با اتصال شریان به ورید به وجود می‌آید. اتصال ورید و شریان به یکدیگر باعث بزرگ‌تر و قوی‌تر شدن رگ خونی می‌شود. این کار انتقال خون به دستگاه دیالیز و برگشت دوبارهٔ آن به بدن را آسان‌تر می‌کند.

عمل ایجاد فیستول شریانی‌وریدی معمولاً 4 تا 8 هفته پیش از شروع همودیالیز انجام می‌شود. این باعث می‌شود بافت و پوست اطراف فیستول ترمیم شود.

اگر رگ‌های خونی شما برای ایجاد فیستول شریانی‌وریدی خیلی باریک باشند، ممکن است روشی جایگزین به نام پیوند AV توصیه شود. در این روش برای اتصال شریان به ورید از یک قطعه لولهٔ مصنوعی استفاده می‌شود.

به‌عنوان اقدامی کوتاه‌مدت یا در مواقع اضطراری، ممکن است از ورید گردن استفاده شود. در این روش لوله‌ای کوچک را در ورید گردن شما وارد می‌کنند.

 

 

فرایند همودیالیز

بیشتر افراد به 3 جلسه همودیالیز در هفته نیاز دارند که هر جلسه حدود 4 ساعت طول می‌کشد. همودیالیز را می‌توان در بیمارستان یا خانه انجام داد.

2 سوزن نازک را در فیستول یا پیوند شریانی‌وریدی شما وارد می‌کنند و روی آن چسب می‌زنند. یک سوزن خون را به‌آرامی خارج کرده و به دستگاهی به نام دیالیزر یا دستگاه دیالیز منتقل می‌کند.

دستگاه دیالیز از مجموعه‌ای از غشاها که به‌عنوان فیلتر عمل می‌کنند و مایع خاصی به نام دیالیز تشکیل شده‌است. غشاها مواد زائد خون شما را فیلتر می‌کنند که به مایع دیالیز منتقل می‌شود. مایع دیالیز استفاده‌شده به خارج از دستگاه دیالیز رانده می‌شود و خون فیلترشده از طریق سوزن دوم به بدن شما منتقل می‌شود.

در طول جلسات دیالیز، روی مبل، صندلی یا تخت می‌نشینید یا دراز می‌کشید. می‌توانید مطالعه کنید، به موسیقی گوش دهید، از تلفن همراه خود استفاده کنید یا بخوابید.

همودیالیز دردناک نیست، اما برخی از افراد کمی احساس خستگی و سرگیجه می‌کنند و ممکن است در طول عمل دچار گرفتگی عضلات شوند. این به دلیل تغییرات سریع در سطح مایع خون است که در طول درمان رخ می‌دهد.

پس از جلسهٔ دیالیز، سوزن‌ها برداشته می‌شوند و برای جلوگیری از خونریزی روی آن چسب زخم می‌زنند.

اگر در بیمارستان تحت درمان قرار گرفتید، معمولاً می‌توانید مدت کوتاهی پس از درمان به خانه بروید.

 

 

محدودیت‌های رژیم غذایی و مصرف مایعات

اگر همودیالیز می‌کنید، مقدار مایعی که می‌توانید بنوشید به‌شدت محدود می‌شود. زیرا اگر مایعات زیادی بنوشید، دستگاه دیالیز نمی‌تواند مایع اضافی‌ای را که به‌اندازهٔ دو تا سه روز است، در 4 ساعت از خون شما خارج کند.

این ممکن است منجر به مشکلات جدی مانند تجمع مایع اضافی در خون، بافت‌ها و ریه‌های شما شود.

مقدار مایعی که مجاز به نوشیدن هستید به‌ اندازه و وزن شما بستگی دارد. بیشتر افراد فقط مجاز به نوشیدن 1000 تا 1500 میلی‌لیتر مایع در روز هستند.

شما همچنین باید مراقب باشید که در هنگام همودیالیز چه می‌خورید. به این دلیل که مواد معدنی مانند سدیم (نمک)، پتاسیم و فسفر که معمولاً توسط کلیه‌ها فیلتر می‌شوند، ممکن است بین جلسات درمانی خیلی سریع به سطوح خطرناکی برسند.

شما به متخصص تغذیه معرفی خواهید شد تا برنامهٔ غذایی مناسبی برای شما تهیه کند. برنامه‌های رژیم غذایی در افراد مختلف متفاوت است، اما به‌احتمال زیاد به شما توصیه می‌شود از خوردن غذاهای سرشار از پتاسیم و فسفر خودداری کنید و مقدار نمک مصرفی خود را کاهش دهید.

 

 

منبع: